ohe_archteam 2_kuchnia_salon_close.jpg
Policroma
Gliwice / 38m2 / 2022

Projekt tego niewielkiego 38m mieszkania typu studio wymagał odpowiedniego doboru materiałów, które umożliwiłyby zwiększenie jego funkcjonalności przy zastanych warunkach oświetleniowych. Pomimo doświetlenia części dziennej światłem naturalnym dostarczanym jedynie dwoma oknami, udało nam się wygospodarować trzy odrębne strefy funkcjonalne: kuchnię, strefę dzienną i wydzieloną sypialnię z zabudową pełniącą funkcję garderoby. Dzięki zastosowaniu fragmentów ścianek działowych wykonanych z pustaków szklanych zapewniono dobry transfer światła dziennego we wszystkich nowozorganizowanych strefach.

 

Surowo wydzielony podział funkcjonalny nie przekłada się na stylistyczną warstwę projektu. Dzięki zastosowaniu tych samych wyrazistych materiałów wykończeniowych wnętrze postrzega się jako spójną integralną całość. Wyważone geometryczne formy, kolorowe akcenty i szlachetne forniry zestawione z jednolitą szarą posadzką terazzo, dają poczucie niewymuszonej, figlarnej elegancji.