6_bistro — kopia2.jpg
IN-EX Office
koncept / 1465m2 / 2020

Projektowanie wnętrz zgodnie z założeniami zrównoważonego rozwoju powinno uwzględniać wszelkie aspekty psychologiczne i behawioralne środowiska architektonicznego. Przekłada się bezpośrednio na poprawę samopoczucia psychologicznego i zdrowotnego przyszłych użytkowników projektowanych przestrzeni.
Współczesne przestrzenie biurowe najczęściej kreowane są według utartych wzorców ergonomicznych oraz najnowszych trendów panujących obecnie w zakresie aranżacji wnętrz. Należy jednak pamiętać, iż odbiór przestrzeni i sposób funkcjonowania w niej jednostki, w dużej mierze warunkowane jest prezentowanymi przez nią cech osobowościowych. Zapewnienie różnorodności przestrzennej jest podstawą prawidłowego funkcjonowania odmiennych jednostek osobowościowych we wspólnej przestrzeni. 

W opracowanej przestrzeni biurowej proponujemy własne koncepcyjne rozwiązania aranżacyjne, umożliwiające realizację różnorodnych celów zawodowych w jednej przestrzeni z uwzględnieniem uwarunkowań osobowościowych użytkowników, ze szczególnym naciskiem na wymiar intro-ekstrawersji.
W projekcie proponuje się stosowanie przegród wykonanych z metalowych siatek. Transparentność zastosowanego detalu wprowadza kolorystyczne urozmaicenie przestrzeni, jednocześnie nie działając przytłaczająco i drażniąco, a także zapewnia swobodny przepływ światła dziennego.

Świadome operowanie barwą stymulująco wpływa na efektywność pracy ekstrawertyków jednocześnie nie obniżając komfortu pracy introwertykom. Optyczne domknięcie stref rekreacji tworzy zamknięte obszary. Przebywanie wewnątrz nich daje możliwość użytkownikom optycznego odcięcia się od otoczenia i sprzyja wytworzeniu się poczucia bezpieczeństwa.

Utrzymanie w ciemnej kolorystyce wnętrza sekcji pracy indywidualnej doświetlono światłem dziennym przy użyciu świetlika rurowego z rurą światłonośną. Zróżnicowane wysokości boksów są odpowiedzią na różnorodne potrzeby z zakresu zawężenia przestrzeni. Półki umożliwiają personalizację stanowiska pracy.

Strefy przeznaczone do relaksu oraz bistro zlokalizowane w centralnej części obiektu wydzielono przy pomocy autorskiego systemu ruchomych poziomych przegród tekstylnych. Zapewniają poprawę akustyki we wnętrzu oraz pełnią ważną rolę funkcjonalną.Użytkownicy mają możliwość swobodnego przekształcania otaczających ich przegród, ręcznie ustawiając panel w pozycji poziomej-otwartej lub pionowej-zamkniętej. Dzięki temu w elastyczny sposób wpływają na otaczającą ich przestrzeń, w łatwy i szybki sposób zwiększając poczucie bezpieczeństwa i intymności. Możliwość odcięcia się od otaczającej przestrzeni ceniona będzie przez introwertyków. Zmieniająca się dynamicznie przestrzeń, zainteresuje ekstrawertyków.